Om mig

Mitt foto
Tomelilla, Österlen, Skåne, Sweden

Om Silverlera

Silverlera är en kombination av rent silver, vatten och är ett organiskt bindemedel (ett helt ogiftigt naturfiber). Mitsubishi i japan har patent på viktiga delar av silverleran. De återvinner silver genom att mala ner det rena silvret i mycket små partiklar i olika storlekar. Sedan lägger de till organiska bindemedel (ca 8%) för att binda vätskan och det blir då en lera som man kan forma hur man vill.
När man format sitt smycke, torkar man det noga för att sedan hetta upp det. Vad som händer då är att det organiska medlet brinner upp och metallpartiklarna drar ihop sig, all luft mellan partiklarna försvinner, detta kallas att det sintrar.
Silver lera får inte brännas varmare än 925 grader Om man bränner det för hårt smälter det. Då glittrar det till och smycket smälter och ser ut som kvicksilver i en kvicksilver termometer.
Om man inte får bort all luft mellan silverpartiklarna, alltså har bränt sitt smycke för lite, blir det skört och går lätt i sönder.
Ett färdigbränt silverlera-smycke innehåller finsilver, alltså rent silver 999/1000. Sterlingsilver, som idag är vanligast i smycken, består av 935/1000. I sterlingsilvret finns lite koppar som en legering. Legeringen gör att silvret blir något starkare och därför används det i kedjor och delar som utsätts för hög belastning. Det är också denna legering som gör att sterlingsilver blir svart efter ett tag, det oxiderar. Eftersom silverlera är renare så blir den inte svart. Silverlerans normala oxidering är svagt gul, men det tar lång tid innan det händer.

För att ta bort beläggning på smycke behöver man inte köpa de olika mirakelmedlen som finns, det går lika bra att koka vatten i en aluminiumkastrull (eller häll kokande vatten i ett glaskärl med aluminiumfolie i botten). Häll sedan i ett par teskedar bikarbonat (eller några droppar diskmedel) och lägg i smycket 1-4 minuter, skölj sedan med vatten.
Det går också att putsa smycket med ketchup eller tandkräm, skölj sedan med vatten.